TEST BANK

Chapter 1:

Health Promotion and Disease Prevention

MULTIPLE CHOICE

1.The nurse explains that the belief advancing the idea that disease is a result of an organically caused disorder is the

a.    biomedical model.

b.    biopsychosocial theory.

c.    Dunn’s high-level wellness model.

d.    Travis’ health model.

Answer:    A

The biomedical model describes disease as an organically caused disorder with consistent clinical manifestations. The biopsychosocial theory claims that disease is caused by the interaction of environmental, physical, and social factors. Dunn wrote about high-level wellness. The model by Travis emphasizes that wellness requires work and attention.

2. The nurse explains that the client’s ability to cope with stress dynamically will play a significant role in the client attaining maximum potential. This approach is most consistent with the model of

a. King

b. Leninger

c. Levine

d. Neuman

Answer: A

King’s theory suggets that continous adjustment to stressors, both internal and external, with the use of one’s resources allows the person to attain maximum potential.

3.When the nurse encourages a Native American to seek health counsel from the tribe’s shaman, the nurse is following the tenets of:

a. King

b. Leninger

c. Pender

d. Rogers

Answer: B

Leninger postulates that health refers  to culturally known and utilized practices that maintain personal and group well-being.

4. The nurse using the World Health Organization (WHO) description of health bases care on the premise that health is

a.    a gift from a higher being.

b.    any disease-free condition.

c.    complete mental, physical, and social well-being.

d.    high-level functioning despite illness.

Answer: C

The most widely accepted definition is the classic 1947 WHO description of health as “a state of complete physical, mental and social well being and not merely the absence of disease or infirmity.”

5. The nurse planning a health promotion program with clients in the community will focus least on

a.    assisting the clients to make informed decisions.

b.    organizing methods to achieve optimal mental health.

c.    providing information and skills to maintain lifestyle changes.

d.    reducing genetic risk factors for illness.

Answer: D

Health promotion programs are designed to improve the health and well-being of individuals and communities by providing people with information, skills, services, and support they need to undertake and maintain positive lifestyle changes. Genetic risks for illness cannot be controlled to promote health.

6.    A holistic belief system by the nurse would be most evident if the nurse

a.    accepts death as an outcome of life.

b.    encourages behavior modification programs.

c.    incorporates client perceptions of health when planning care.

d.    supports goal-directed learning to improve health.

Answer: C

The theories of Orem, Rogers, and Roy focus on the holistic view, which takes the client and the client’s beliefs, values, and culture as necessary considerations to comprehensive care.

7.    The nurse understands that the document he/she can use to plan community teaching projects addressing the federal population-based health objectives is

a.    Healthy People 2010.

b.    Nursing’s Agenda for Healthcare.

c.    the federal Medicare/Medicaid Acts.

d.    the Goldmark Report.

Answer:    A Healthy People2010 contains federal population-based health objectives and identifies leading indicators of health that apply to adults.

8.    The nurse recognizes the activity that reflects primary prevention is

a.    a self-initiated walking regimen.

b.    collaboration with a physical therapist.

c.    physician-prescribed exercise after a heart attack.

d.    tuberculosis screening.

Answer:    A

Primary prevention is an activity that is done before any illness, but as a preventive effort to avoid illness. Collaboration with a physical therapist and physician-prescribed exercise after a heart attack are both tertiary prevention: measures intended to reduce the effects of an established health problem. Screening activities, designed for early detection, are secondary prevention.

9.    The nurse is planning a community STD (sexually transmitted disease) screening fair. This activity would be considered

a.    epidemiologic prevention.

b.    primary prevention.

c.    secondary prevention.

d.    tertiary prevention.

Answer: C

Secondary prevention activities are those that include screening and early diagnosis.

10.The nurse is developing a teaching plan for a 60-year-old man who experienced a cerebrovascular accident (CVA). The nurse works with the client to prevent aspiration when eating. This is an example of

a.    epidemiologic prevention.

b.    primary prevention.

c.    secondary prevention.

d.    tertiary prevention.

Answer:    D

Tertiary prevention is directed toward rehabilitation after a disorder already exists. The interventions are directed toward minimizing disability and improving quality of life.

11. The nurse is counseling an overweight young man on entry into a weight reduction and exercise program. The nurse is aware that the client is most likely to begin and maintain the program if he

a.    can envision himself as thinner.

b.    feels competent about making the change.

c.    has read about the program.

d.    is aware of being overweight.

Answer:    B

Clients are more likely to be motivated to change if they feel competent to do it and have social support.

12.    The nurse is caring for a 35-year-old client at risk for cardiovascular disease. The client states he is aware that he must “maintain a low-fat diet.” Using the Transtheoretical Model and Stage of Change, the nurse assesses that this client is at the stage of

a.    action.

b.    contemplation.

c.    maintenance.

d.    pre-contemplation.

Answer:    B

The contemplation phase describes the client as seriously thinking about a change. In the action phase, the client is implementing the behavior change; in the maintenance phase the client continues to move forward with the change, and in the pre-contemplation phase the client has not yet thought about changing his behavior.

13.The nurse can “empower” a client in adjusting to the changes associated with the chronic effects of non–insulin-dependent diabetes mellitus by

a.    explaining that concerns about vision changes are premature at this point.

b.    explaining the pathophysiology of the disease.

c.    informing the client about the different types of insulin.

d.    teaching the client how to minimize complications.

Answer:    D

Empowering gives the client information, skills, and contact with services available to deal with the client’s disease.

14.Suggestions that a home health nurse could make to an elderly client with cataracts to reduce the risk of falls in his home would include

a.    arranging scatter rugs to prevent slipping on the hardwood floor.

b.    using lower-illumination bulbs to prevent eyestrain.

c.    using night lights in every room.

d.    wearing soft-soled house shoes indoors.

Answer:    C

The visual impairment requires increased illumination and an uncluttered environment. Soft-soled shoes enhance the fall potential as do scatter (or “throw”) rugs.

15.During a nursing history before a physical exam, a nurse identifies a client as being in a violent relationship. The most important intervention by the nurse at this time is to

a.    ask the physician to order a series of x-rays to look for old broken bones.

b.    call the police if the abusive partner is in the waiting room.

c.    help the woman develop an individual plan to diminish future abuse.

d.    refer her to the local battered women’s shelter.

Answer:    C

The priority intervention at this time is to help the woman develop an individualized plan to avoid future abuse. The emphasis must be on safety because the woman has a high risk for significant injury or death. Part of the safety plan can include information on shelters available in the local area, but referral to a shelter does not diminish the nurse’s responsibility to help the woman remain safe.

16.A client is having a physical examination and asks the nurse if his father, age 76, should have the same prostate cancer screening that he is having. The nurse bases her answer on knowledge that

a.    a simple blood test is all that is required for prostate cancer screening.

b.    all men, regardless of age, need routine prostate cancer screening.

c.    men over age 70 generally do not need routine prostate screening.

d.    only members of certain high-risk ethnic groups need regular screening.

Answer:    C

Generally, men over the age of 70 or who have a significant illness that will probably result in a life span of less than 10 more years are not routinely screened for prostate cancer. Screening should start at age 50 or earlier for high-risk ethnic groups and consists of a prostate-specific antigen test and digital rectal examination.

17.A nurse is teaching women breast self-examination (BSE). When designing a teaching program, the nurse is aware that the biggest barrier to women doing BSE is

a.    better screening tools like mammograms.

b.    discomfort and pain when doing the exam.

c.    lack of confidence when performing the exam.

d.    realization that breast cancer is not a leading cause of cancer death in women.

Answer:    C

A major barrier to BSE is a lack of confidence. Breast cancer is the second leading cause of cancer death in women. While mammogram is a more sensitive tool, it is costly and is only recommended every 1 to 2 years, while BSE is recommended monthly. A BSE is not uncomfortable.

18.     A nurse is presenting information at a community forum related to pneumonia. The nurse informs the audience that people who should receive the pneumococcal vaccine include those who (select all that apply).

a.    are over age 65 and had a vaccination more than 5 years ago.

b.    are under age 65 and are alcoholics.

c.    are under age 65 with chronic illnesses.

d.    are over age 65 and have never had pneumococcal pneumonia before. e.    are over the age of 65.

Answer:    A, B, C, D

All adults over age 65 should have a pneumococcal pneumonia vaccination and they should be re-vaccinated if it has been more than 5 years since their previous vaccination. Individuals younger than 65 are considered high risk and should have the vaccination if they are alcoholics, have chronic illnesses, are members of certain high-risk ethnic and social groups, or have sickle cell anemia or have had their spleen removed.

19. Place the steps for breast self-examination (BSE) in the order a nurse should teach a client to do them (select all that apply).

a.    Feel both breasts while lying down.

b.    Feel both breasts while sitting or standing.

c.    Gently squeeze each nipple to look for discharge.

d.    Look at your breasts in the mirror with your arms on your hips.

e.    Look at your breasts in the mirror with your arms raised.

Answer:    A, B, C, D, E

This is the proper sequence for BSE. BSE should be done at the end of the menses in women who still menstruate, and on the same day of each month in post-menopausal women.

20. Strategies a nurse should use when teaching a client include (select all that apply)

a.    using plain, lay language.

.    providing comprehensive information at each session.

c.    having the client “teach back” what has been taught.

d.    using written material written at a low literacy level.

Answer:    A, C, D

Strategies for teaching include (1) using plain, lay language; (2) limiting the amount of information given at any one time; (3) using teach-back techniques; (4) using diagrams; and (5) using written material that is at a low literacy level. Estimates are that one third to one half of people in the United States experience low health literacy.

21. A nurse teaching a client using self-management support strategies would include measures to help the client increase his/her (select all that apply)

a.    compliance with recommendations.

b.    decision-making abilities.

c.    health literacy.

d.    problem-solving skills.

e.    resource utilization

Answer:    B, C, D, E

The five self-management skills that form the core of Loring’s self-management support program are problem-solving, decision-making, resource utilization, empowered client role, and health literacy.

Chapter 2: Health Assessment

1.A nurse is collecting a health history from a client and feels the client is not reliable. One recommended way to verify some of the client data is to

a.    ask the client the same questions but in a different manner.

b.    confront the client with your suspicions.

c.    find and question a secondary source.

d.    have another nurse try to get data from the client

ANS:    C

Clients may be poor historians and unable to provide accurate data. If there is a secondary source such as a significant other or family member available, ask them some of the health history questions. A client who is confused will not be able to answer accurately even if you ask questions in different ways. Confrontation can lead to alienation. Having another nurse question an unreliable client is unlikely to garner valid data.

2.The nurse is collecting a health history on a middle-aged African American male. The nurse asks about past blood pressure screening because the incidence of hypertension is higher in this ethnic group than in others. This is an example of

a.a generalization based on the nurse’s limited experience with African Americans.

b.bias, and the nurse should not question the client about blood pressure screening.

c.stereotyping the client based on the client’s ethnic/racial group.

d.using valid research data to focus questions on the client’s specific risks.

ANS:    D

Reliable research finding concerning group characteristics or similarities may be applied to a specific client who belongs to that group. Generalizations, stereotypes, and biases have no place in nursing care.

3.A client had surgery yesterday and is complaining of pain. The best action by the nurse is to

a.ask the patient which pain medication she/he took last.

b.do a complete assessment of the pain.

c.prepare to administer the ordered pain medication.

d.record the client’s complaints thoroughly and get the pain medication.

ANS:    B

This is an example of symptom analysis. Nurses should use a recognized approach to fully assess each client complaint, such as the OLDCART or PQRST method. It is best to understand the source of a complaint before treating it. In this case, the postoperative client could be having a nonrelated problem such as angina. Without a further assessment, the nurse would administer the postoperative pain medication, which might mask the new symptoms or delay diagnosis and treatment.

4.A client is being admitted to the hospital and the nurse has the client’s electronic record, including past medical history. What should the nurse do with this information?

a.Copy the information from the electronic database to the admission database.

b.Not use it because it is preferred to ask clients about past history at each encounter.

c.Save time and skip this part of the history-taking because the record is electronic.

d.Verify with the client that the list is current, complete, and correct.

ANS:    D

A previously recorded past health history is useful to have, but the nurse must verify its accuracy with the client. Diagnoses may change because of second opinions, because they have been cured, or because they have been surgically corrected.

5.To assess precipitating factors, the nurse interviewer would ask

a.“Do you remember the first time you had this problem?”

b.“How many times has the problem been related to activity?”

c.“What measures relieve this problem for you?”

d.“What were you doing when you first noticed the problem?”

ANS:    D

To ask what the client was doing and where he was at the time the manifestation was noticed is an abbreviated way to obtain information as to cause or environmental precipitators. The other options are related to timing, aggravating factors, and remedy.

6.Because the psychosocial assessment includes many more personal aspects of the client’s history, the most significant variable that may affect the quality and usefulness of the collected data is the

a.nurse’s ability to establish a therapeutic relationship.

b.nurse’s difficulty in differentiating normal from abnormal.

c.reluctance of most clients to share information with health care providers.

d.value the client places on the health interview.

ANS:    A

The client must feel comfortable to share some of the information assessed in the psychosocial portion; therefore the nurse’s ability to establish a therapeutic relationship is the major element in securing accurate data.

7.In the preparation of a nursing care plan relative to the client’s mental status, the least helpful data would be those resulting from

a.client’s overall response to the interview.

b.formal psychological tests.

c.notation of appropriateness of affect.

d.observation of nonverbal behavior.

ANS:    B

Mental status assessment consists of evaluation of verbal and nonverbal responses to the individualized questions, as well as evaluation of mood and affect. Psychological tests cannot measure these factors.

8. A client is brought to the emergency department in serious condition and needs an operation within the next hour. Which of the following principles does the nurse use to guide the health history? (Select all that apply.)

a.Assess the client’s current health status.

b.Collect data pertinent to the immediate problem.

c.Strive to collect only pertinent data while being thorough.

d.Update the database when the client’s condition allows.

e.Use a systematic approach to gather the client’s entire health history.

ANS:    A, B, C, D

Many factors influence the depth of health history the nurse should obtain. In this case, the client is in an emergent situation that does not warrant gathering information on the client’s entire history. However, for client safety, the nurse must assess the client’s current health status, collect data relevant to the current situation, and strive to be as thorough as possible within these limitations. When the client is more stable, more data can be collected.

9. The nurse collecting data on a client’s social history asks questions regarding the client’s (select all that apply)

a.exposure to communicable diseases.

b.home life.

c.immunization history.

d.lifestyle.

e.social roles.

ANS:    A, B, D, E

Immunization history, while an important component of health history, is not included in social history.

10. Which principles of assessment does the nurse use when working with hospitalized clients? (Select all that apply.)

a.Assess each client at the beginning of each shift.

b.Base the frequency of assessment on client condition.

c.Begin with the most seriously ill client.

d.Record findings as they are assessed, not later.

e.Wait for physician orders to determine the frequency of assessments.

ANS:    A, B, C, D

These answers are all good principles on which to base nursing assessments. Assessing a client is an independent nursing function. While the physician may write for assessments to be done at a specified minimum time frame, nurses use their own professional judgment to obtain client assessments as appropriate.

Chapter 3: Critical Thinking

1. The process by which a nurse uses purposeful thinking, informed reasoning, reflections, and thinking about thinking in clinical situations is called a.    clinical judgment.

b.    critical thinking.

c.    decision making.

d.    problem solving.

ANS:    B

Critical thinking is a process of thinking that ensures conclusions are self-correctable, reasonable, informed, and precise. This is done through informed reasoning, purposeful thinking, reflecting on situations, and thinking about one’s thinking. Clinical judgment uses experience to guide assessments and decision making. Decision making involves using the scientific process to identify a specific problem, assess and weigh all options, test possibilities, and consider the consequences of the choice of action. Problem solving is more focused with the selection of only pertinent information about the problem and evaluating the solution over time. All are part of critical thinking but none are as broad.

2.It is crucial for the nurse to be able to make sound decisions using critical thinking because

a.it is the most efficient use of the nurse’s time and resources.

b.it uses previously learned knowledge in predictable situations.

c.most clients have problems for which there are no textbook answers.

d.nurses can recognize problems rapidly and provide speedy responses to situations.

ANS:    C

Most client care situations are unique—not predictable—and nurses must adapt previously learned knowledge to new circumstances, drawing from multiple sources of information. It may well be more efficient and rapid, but that is not the primary reason critical thinking is valuable.

3.A nurse with 6 year’s labor and delivery experience is floated to the intensive care unit. In this situation, the nurse would most likely function at the level of

a.    advanced beginner.

b.    competent.

c.    novice.

d.    proficient.

ANS:    C

According to Benner’s Five Levels of Competency in Nurses, a novice is one who has no experience in situations in which they are expected to perform. This nurse would need specific rules to guide action. An advanced beginner has seen enough real situations to note recurring and meaningful components of the situation. A competent nurse has been on the job or in similar situations for 2-3 years. A proficient nurse has a great deal of situational perception as the result of 3-5 years of experience.

4.A nurse is working in the intensive care unit. When assessing the clients, the nurse notes one of them, who was scheduled to transfer to a step-down unit as soon as a bed becomes available, has a respiratory rate change from 18 to 20 breaths/min and an oxygen saturation (O2 sat) of 92%, when earlier it was 93%. The client denies complaints. The nurse calls the physician and requests a chest x-ray and arterial blood gases (ABGs). This nurse is working at which Benner Level of Competency in Nurses?

a.    Advanced beginner

b.    Competent

c.    Expert

d.    Proficient

ANS:    C

The expert nurse is able to grasp the important components of a situation intuitively, noticing subtle changes, and zeroing in on the problem immediately. This nurse is also flexible. The advanced beginner is not flexible, is slow to act, and still needs rules to guide practice. The competent nurse is beginning to be able to master many situations in nursing but is still somewhat slow. The proficient nurse is perceptive and sees subtle changes rapidly, but would not be able to zero in on the problem as rapidly as the expert nurse.

5.A nurse is confused about the best way to confirm placement of a small flexible feeding tube before giving a bolus feeding. Colleagues on the unit suggest several different methods. The best process by which to determine a policy outlining the appropriate course of action is

a.    critical reasoning.

b.    evidence-based practice.

c.    problem solving.

d.    professional judgment.

ANS:    B

Evidence-based practice (EBP) is a process by which nurses make clinical decisions using the best available research evidence, clinical expertise, and client preferences to guide actions. There are several steps necessary to solve problems using this method. None of the other options provides as broad a foundation for a practice change as EBP, which utilizes research in the literature to inform practice changes, which are then evaluated for institutional fit and feasibility.

6.A nurse who is alert to changes, confident, open-minded, proactive, and questioning is displaying which characteristics?

a.Alfaro’s Attitudes and Characteristics of a Critical Thinker

b.Benner’s Five Levels of Competency in Nurses

c.Hawk’s Model of Critical Thinking in Registered Nurses

d.Universal Intellectual Standards

ANS:    A

There are 29 attitudes and characteristics of a critical thinker listed in Box 3-1, 5 of which are listed here. Benner’s model has 5 levels of nursing competency: novice, advanced beginner, competent, proficient, and expert. The Universal Intellectual Standards encourage thoughtful examination of clinical problems. There is no Hawk’s Model of Critical Thinking in Registered Nurses.

7. A nurse brings a client a medication that is scheduled once daily with food. The medication administration record lists it as being due at 9:00 AM. The client refuses the medication, asking to take it later. The nurse replies “That’s OK. I can give it to you with your lunch if you like.” Which statement about the nurse is correct? The nurse

a.    is being flexible and logical.

b.    just made a medication error.

c.    needs to call the doctor.

d.    should tell the patient to take the medication now

. ANS:    A

Flexible and logical are two attitudes and characteristics of a critical thinker. Hospital pharmacies often schedule once-a-day medications at 9:00 AM. The important aspect of this medication is that it is indeed given once a day and with food. The time of day does not matter as long as it is consistent. The nurse could call the pharmacy and ask them to change the time on the medication administration record. The other three options all demonstrate inflexibility and rule-bound behavior.

8. At the beginning of the shift a student nurse is meeting with the registered nurse (RN) assigned to the student’s client. The student nurse should provide the RN with which information? (Select all that apply.)

a.Assessments the student will make

b.Documentation the student will complete

c.Medications the student will administer

d.Treatments the student can perform

e.What time the student is going to lunch

ANS:    A, B, C, D

These are all important components of the student’s report to the RN. The time the student will take lunch is not crucial to discuss at this time and may well change depending on client status and needs at lunchtime.

Chapter 4: Complementary and Alternative Therapies

1. According to the National Center for Complementary and Alternative Medicine, complementary medicine is

a.prescribed and overseen by a medical physician.

b.treatment of a physical illness by a spiritual intervention.

c.used in place of conventional medicine.

d.used together with conventional medicine.

ANS: D

Complementary medicine is used together with conventional medicine, such as using aromatherapy to help reduce discomfort after surgery.

2.Of the many complementary and alternative medicine (CAM) modalities available in the United States, the most rapidly growing area is

a.acupressure.

b.acupuncture.

c.dietary supplementation.

d.meditation.

ANS: C

Dietary supplementation is currently the most rapidly growing CAM modality in the United States.

3.A nurse taking the history of a client with rheumatoid arthritis might be alerted to the client’s use of CAM when the client says

a.“A bunch of nuts believe that putting nice smells in the air cures arthritis.”

b.“Doctors don’t know everything, you know.”

c.“I’ve heard something about alternative medicine. What is that?”

d.“What do you think about biofeedback?”

ANS: D

The most “nondisclosing” client remark is asking the nurse about a specific alternative modality and “testing the waters” relative to the nurse’s response to that specific modality.

4.When the client asks the nurse about the use of therapeutic herbs, the nurse’s most instructional response would be

a.“Herbs are not regulated and may pose health risks if used with prescribed drugs.”

b.“Herbs have many qualities; some effects are good, and some are not.”

c.“I have heard many people have used some herbal remedies and had good results.”

d.“If you are getting relief from some herbal remedy, there is probably no harm in it.”

ANS: A

Herbs are not regulated, and some herbs can interfere with the therapeutic effects of some drugs and can react unfavorably with anesthesia and surgical intervention.

5.The nurse reminds a client that the Dietary Supplement and Health Act of 1994 prevented manufacturers of dietary supplements from

a.making specific therapeutic claims for the product on their labels.

b.manufacturing products that are not tested or proven.

c.offering products for sale except through pharmacies.

d.publishing outrageous claims for the product on promotional materials.

ANS: A

This act forbids claims for specific results from being placed on the label, although outrageous claims may be made on websites and in promotional materials.

6.When the client asks the nurse what “placebo effect” means, the nurse includes in the response that the placebo effect describes a

a.deterioration of the product to the point that it renders the product incapable of offering any therapeutic benefit.

b.phenomenon of a person taking the placebo and claiming positive effects because of psychological factors unrelated to the product.

c.practice of manufacturers to make hugely inflated claims to induce the potential user to believe in the worth of the product.

d.product that, although producing therapeutic effects for many users, has no effect on others.

ANS: B

Placebo effect is the phenomenon of persons given the placebo in testing and then claiming positive benefits from the product based on psychological factors unrelated to the product.

7.A nurse understands that many conventional drugs are derived from plants, such as

a.meperidine (Demerol).

b.penicillin.

c.quinine.

d.steroids.

ANS: C

Quinine is derived from cinchona. The other options are manufactured from chemical compounds or derived from hormones.

8.The nurse cautions that, when consumed in large quantities, antioxidants can become pro-oxidants, which

a.absorb large quantities of free radicals.

b.can produce free radicals.

c.create a free radical “shield.”

d.enhance the immune system.

ANS: B

Pro-oxidants, which can develop from the concentrated use of large amounts of antioxidants, can produce millions of free radicals. They do not absorb free radicals, create a free radical shield, or enhance the immune system.

9.A young Hispanic woman tells the nurse that she is going to have a healing ritual to center her spirit after the recent death of her husband. The nurse recognizes the alternative medicine system of

a.Ayurveda.

b.Curanderismo.

c.Reiki.

d.Tai Chi.

ANS: B

Curanderismo is the practice prevalent in the Hispanic culture of spiritual rites and rituals to promote healing. Ayurveda is practiced primarily in the Indian subcontinent and includes diet, herbal remedies, and massage. Reiki is the Japanese health belief that when spiritual energy is channeled through a Reiki practitioner, the client’s spirit is healed, subsequently healing the physical body. Tai Chi is an ancient form of martial arts that uses slow, controlled movements, meditation, and breathing to improve overall health and well-being.

10.An elderly Chinese woman tells the nurse that she must improve the flow of her Qi. The nurse asks the client how long she has been using

a.acupuncture.

b.Ayurveda.

c.Tai Chi.

d.yoga.

ANS: A

Acupuncture is an ancient Oriental practice of placing needles in certain points of the body to improve the energy flow of Qi throughout the body to improve health. Ayurveda is practiced primarily in the Indian subcontinent and includes diet, herbal remedies, and massage. Tai Chi is an ancient form of martial arts that uses slow, controlled movements, meditation, and breathing to improve overall health and well-being. Yoga is an exercise that teaches specific postures and breathing exercises. It has been shown to reduce stress levels and improve relaxation.

Chapter 5: Ambulatory Health Care

1. Ambulatory care nursing is an emerging field of nursing practice in which the nurse

a. deals with clients who are ambulatory and able to walk into the clinic.
b. is part of an interdisciplinary team offering primary, secondary, and tertiary care.
c. offers an integrated system of care to persons within walking distance of the clinic.
d. works only with clients who are not acutely ill.

Answer: B
The ambulatory nurse takes care of clients who are healthy, acutely ill, and chronically ill. Ambulatory nurses function as a member of an interdisciplinary team.

2. Ambulatory care centers include

a.care available 24 hours a day, 7 days a week.
b.care for short-term medical-surgical procedures.
c.services for those unable to provide self-care after a procedure.
d.sleeping accommodations for a family member.

Answer: B
Technological advances allow treatment in a short-term facility that previously required a hospital stay. Ambulatory care centers meet the needs of these clients and avoid a costly inpatient stay. They may or may not be open 24 hours, 7 days a week. A person who needed help with self-care would probably need in-home or hospital care. And since care duration is less than 24 hours, sleeping accommodations are not provided as part of ambulatory care centers.

3. The nurse manager of an ambulatory care center assesses the center for environmental hazards to comply with guidelines of both the local state health department and the

a.Ambulatory Care Nursing Administration and Practice.
b.American Nurse’s Credentialing Center.
c.Nurse Practice Act.
d.Occupational Safety and Health Administration.

Answer: D
The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) and the state health department oversee environmental factors. The other three options address professional practice and credentials.

4. The facility that could best represent an ambulatory care center is a

a.home health care agency.
b.hospital with less than 50 beds.
c.rehabilitation center.
d.student health center.

Answer: D
The student health center is an ambulatory care center. The other options provide care to clients in their home, to inpatients, or as a prescribed follow-up service.

5. In comparing the ambulatory care setting to an inpatient hospital setting, the nurse- instructor is correct in stating that the ambulatory care setting

a.has had so many cost increases that a visit is just as costly as the hospital.
b.is already in decline and offers limited employment opportunities.
c.may create a feeling of greater stress to the client than a hospital setting.
d.provides an environment where the client is less at risk for nosocomial infection.

Answer: D
The client using an ambulatory care center is exposed less to nosocomial infection and other hazards of hospitalization. Care is much more cost-efficient in ambulatory care centers. Employment opportunities are increasing in ambulatory care. Ambulatory care centers often are less stressful than hospitals for clients.

6.A nurse working in an ambulatory care setting would provide secondary prevention activities such as

a.carrying out hypertension screening.
b.giving instructions after minor surgery.
c.providing cardiac rehabilitation.
d.teaching young adults the benefits of good nutrition.

Answer: A
Screening activities are secondary prevention. Teaching nutrition and giving instructions to prevent complications after minor surgery are both primary prevention. Cardiac rehabilitation is an example of tertiary prevention.

7.The nurse instructor describes an integrated delivery system and cites the example of

a.a hospital’s alignment with several physician groups to increase hospital referral.
b.an outpatient clinic in the hospital.
c.enrollees of the system being “locked” into the system of care for services.
d.providers concerned about generating revenue.

Answer: A
Hospitals have aligned themselves with groups of physicians to increase hospital referral and provide greater coordination of care.

8.A health care service that provides a defined population with a stated range of services through prepayment of an annual or monthly capitation fee is a(n)

a.health maintenance organization (HMO).
b.nurse-managed ambulatory center.
c.outpatient service of a community hospital.
d.preferred provider organization (PPO).

Answer: A
An HMO provides services to members for an annual or monthly capitation fee. Physicians who contract with a preferred provider organization get paid at a reduced rate for each service they provide.

9.The facility least suited to the provision of primary health care is a(n)

a.ambulatory care center.
b.emergency department.
c.HMO.
d.hospital outpatient clinic.

Answer: B
Emergency departments (EDs) are organized according to the clinical model and are essentially dedicated to meet acute care needs. Providing primary care is a basic function of the ambulatory care center. An HMO is an organization with which physicians contract to receive payment for caring for enrollees. Primary health care could be provided at a hospital outpatient clinic.

10.The nurse-manager explains to a new nurse at the ambulatory clinic that the service for which the telephone nursing practice is not feasible is

a.assessing a client’s needs based on the nurse’s perception.
b.developing a collaborative plan of care with a client.
c.evaluating outcomes of practice and care.
d.prioritizing the urgency of a client’s needs.

Answer: A
To assess a client’s needs based on a nurse’s perceptions, the nurse would need to be able to assess the nonverbal responses, which usually are not available on a phone. All other options are feasible by phone.

11. The nurse contacts a client by follow-up telephone call after the client’s visit to an ambulatory care center. The client who would benefit most from this intervention

a.has undergone cast removal.
b.has undergone same-day surgery.
c.is having blood pressure monitored.
d.is having blood sugar monitored.

Answer: B
Telephone follow-up calls are used for clients who have had ambulatory surgery or for those subject to daily changes in condition.

12. The nurse who is seeking legal guidance in delegating assignments to assist workers in an ambulatory care setting would best consult

a.agency protocols.
b.recently published texts.
c.the agency’s legal counsel.
d.the state nurse practice act.

Answer: D
Nurse practice acts (NPAs) for each state define legal delegation guidelines. Agency protocols cannot override the NPA; the legal counsel would certainly reference the NPA; and texts cannot address each state’s NPA.

13. The purpose of the mutual recognition model (MRM), implemented through an interstate contract, is to

a.ensure an increasing supply of nurses entering the work force.
b.monitor the number of nurses working in more than one field of specialty.
c.provide educational incentives for nurses to continue working full-time.
d.reduce barriers to interstate nursing practice.

Answer: D
The MRM allows nurses to communicate and recommend health practices to persons out of state, thus reducing the barriers to interstate nursing practice, especially as it applies to telehealth services.

14. One challenge for nurses working in ambulatory care centers is

a.clients give overall responsibility for self-care to the center.
b.duties are rigidly defined within the interdisciplinary team.
c.length of client visit is short, reducing assessment time.
d.use of telephones and computers eases assessment potential.

Answer: C
The short time of the ambulatory care visit makes assessment difficult and makes omissions in the assessment almost impossible to correct.

15. When considering culture as the nurse is designing health plans for clients, the ambulatory care center nurse will consider least the cultural concept of

a.making food modifications culturally appropriate.
b.recognizing that cultural family roles may be rigidly defined.
c.reflecting on research data describing culturally motivated responses.
d.understanding that some cultures reject female authority.

Answer: C
Although all options are significant, options a, b, and d are considerations for client welfare and, consequently, are more important.

16. In a telephone consultation, the ambulatory care center nurse may

a.assess cardiac or fetal monitoring.
b.decide how soon the client should be seen at the center.
c.give advice based on the nurse’s phone assessment.
d.teach a specific procedure based on approved protocols.

Answer: D
The telephone consult is designed for teaching or advising the client based on prescribed protocols, not on phone assessment (option c). Triage (option b) and surveillance (option d) are not considered within the definition of “consult.”

17. After each telehealth communication the nurse should

a.immediately document the content of the call in the client’s record.
b.inform the physician of the information or teaching given.
c.schedule a later call to check on the client’s progress.
d.send the client a written form of the pertinent information.

Answer: A
All information pertinent to the call should be recorded in the client record.

18. An ambulatory care center nurse who is counseling a young client with sickle cell anemia can best access evidence-based practice (EBP) guidelines from

a.consulting current nursing texts or journals.
b.integrated hospital care plans and protocols.
c.the Occupational Safety and Health Administration (OSHA).
d.the Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ).

Answer: D
AHRQ has evidence-based guidelines for many common problems, including sickle cell anemia, and would be the best source of up-to-date evidence-based practice guidelines. “Current” textbooks are written approximately 2 years before publication. Journals have up-to-date information but might not have the subject matter needed. Hospital care plans and protocols should be based on current EBP practice, but are often outdated and based on what has always been done. OSHA’s role has nothing to do with EBP.

19. The ambulatory care center nurse assures a dubious client that she has been certified as an ambulatory nurse by

a.application to the Accreditation Association for Ambulatory Health Care.
b.membership in the National Committee for Quality Assurance.
c.passing a specialized examination.
d.working as an ambulatory care nurse for 5 years.

Answer: C
Ambulatory care nurses may be certified by passing a practice-specific examination. To qualify for the examination, nurses must have worked in ambulatory care for a certain minimum number of hours. The first two options involve agency-accrediting organizations.

20. The nurse explains that to work at an independent, nurse-supervised ambulatory care center, there is a minimum requirement of a(n)

a.associate degree.
b.bachelor’s degree.
c.LVN/LPN.
d.master’s degree.

Answer: B
A bachelor’s degree is the minimum requirement for a nurse to work at an independent ambulatory care center.

Chapter 6: Acute Health Care

1.The prepayment plan developed in 1929 is

a.Blue Cross Health Insurance.
b.Medicare Insurance.
c.Medicaid Insurance.
d.Health Maintenance Organization.

Answer: A
The 1929 Blue Cross Plan offered a form of prepayment insurance. Medicare and Medicaid are government entitlement programs. Health maintenance organizations arose as cost-containment measures, and physicians are reimbursed at a fixed rate for each person enrolled.

2.A hospital staff nurse is collaborating with a nurse case manager in planning the care of a client with a below-the-knee amputation. The primary role of the case manager is

a.client education on specialized care.
b.coordination of care for the client.
c.direct care of the client’s medical problems.
d.education of the staff nurse.

Answer: B
Case managers are nurses who coordinate the care of a group of clients, monitor the implementation of interdisciplinary care plans, and maintain communication with third-party payers and referral sources.

3.A registered nurse (RN) seeking work in a voluntary health agency would choose a

a.church-affiliated hospital.
b.proprietary hospital.
c.state university hospital.
d.veterans administration (VA) hospital.

Answer: A
Voluntary agencies are not-for-profit, tax-exempt organizations designed to meet health care needs of the public.

4.A client experiences chest pain with electrocardiographic changes during an appointment with the primary care physician, and the physician orders hospital admission for cardiac monitoring. This type of admission is a(n)

a.elective admission.
b.emergency admission.
c.direct admission.
d.scheduled admission.

Answer: C
A direct admission is the process followed when a client is determined to need hospital or nursing care while in a physician’s office.

5.A client for whom the nurse would provide post–acute care is the

a.38-year-old following cesarean birth.
b.40-year-old recovering from kidney stone removal.
c.60-year-old receiving a regulated regimen of anti-hypertensive medication.
d.76-year-old needing rehabilitation after cardiac surgery.

Answer: D
Post–acute care areas are designed for clients who are out of the fragile phase of their illness and need routine monitoring and rehabilitation. After childbirth and kidney stone removal, the client would most likely need inpatient care at a hospital. A client receiving anti-hypertensive medications would most likely be followed in an ambulatory care setting.

6.While administering an antibiotic to a client with an infection, the nurse explains the importance of completing the full course of antibiotic therapy. This is an example of

a.formal education.
b.giving advice.
c.informal education.
d.setting an example.

Answer: C
Informal education continues throughout the course of nursing care in the form of directions and explanations. Formal education is a formal presentation.

7.When unit staffing includes unlicensed assistive personnel, the nurse is aware that

a.delegating tasks to unlicensed assistive personnel is not in the scope of RN practice.
b.licensed personnel are accountable for the tasks delegated to the unlicensed personnel.
c.unlicensed assistive personnel do not have clinical duties on a client care unit.
d.unlicensed assistive personnel have formal training and function independently.

Answer: B
Nurses remain accountable for client outcomes whether or not the specific tasks are performed by nurses or by nurse extenders.

8.When a nurse is able to work effectively in more than one care area (e.g., general medical-surgical, and cardiac care unit), the nurse is said to be

a.cross-trained.
b.flexibly assigned.
c.nursing intense.
d.skill mixed.

Answer: A
In an attempt the make the most effective use of available personnel, nurses may be cross-trained to work skillfully in two or more specialty care areas. A skill mix is the ratio of RNs to LPNs and assistive personnel to deliver the highest quality care while controlling cost.

9.An applicant was denied employment with a health care agency because she is a recovering alcoholic. This action by the agency violates the

a.Age Discrimination and Employment Act.
b.Americans with Disabilities Act.
c.Civil Rights Act.
d.Occupational Safety and Health Act.

Answer: B
In 1990 the Americans with Disabilities Act was passed to eliminate discrimination against persons with physical or mental disabilities. The Age Discrimination and Employment Act protects individuals over the age of 65. The Civil Rights Act protects individuals from employment discrimination on the basis of qualifications unrelated to job performance (such as race) and promotes employment based on ability and merit. The Occupational Safety and Health Act requires places of employment to be free of hazards and requires they write and enact safety policies.

10.A planned program of loss prevention and liability control best defines

a.client satisfaction.
b.clinical pathway.
c.quality assurance.
d.risk management.

Answer: D
Risk management is a planned program of loss prevention to identify and analyze risks in an effort to reduce accidents and injuries. Client satisfaction data are usually collected after a client is discharged from a hospital or other care setting. Quality assurance is a multi-leveled plan with components such as strategic planning, budgeting, performance improvement, and other elements. A clinical pathway is a plan that directs client care and recovery from predictable problems.

Chapter 7: Critical Care

1.The population that is increasingly using critical care units and needing specialized nursing care is the population of

a.elderly.
b.middle-age adults.
c.underserved pregnant women.
d.uninsured.

Answer: A
Clients needing critical care do span the life span; however, those ages 65 and older comprise an increasing number of such clients. Of all hospital beds, more than 50% are filled with the elderly. The physiologic changes that accompany aging, plus chronic conditions seen in this age group, lead to an increased need for critical care beds.

2.The ICU nurse planning care for a critically ill client tries to arrange care to minimize the most disruptive stressor for the client, which is

a.alteration in sleep.
b.fear of the unknown.
c.persistent pain.
d.sense of isolation.

Answer: A
There are many stressors to the ICU client, but alteration in sleep patterns supercedes all the other options.

3.Critical care units (CCUs) have been developed in almost all hospitals because such units

a.allow for concentration of expert personnel.
b.can offer special services to the family.
c.contain costs.
d.separate the seriously ill from the other clients.

Answer: A
The CCU offers a space in which a concentration of expert personnel can be assigned to monitor and apply highly technological machines such as ventilators. The concentration of personnel does not reduce cost.

4.The nurse admitting clients to the critical care unit understands that priority clients for this area are those who need

a.a cleaner environment to prevent nosocomial infections.
b.continuous physiologic monitoring.
c.frequent vital sign checks.
d.private rooms conducive to rest and sleep.

Answer: B

5. The nurse admitting clients to an intensive care unit understands that research demonstrates best client outcomes when clients

a.are in an area that allows liberal family visitation.
b.have consistent nurses caring for them.
c.have state of the art physiologic monitoring.
d.receive multidisciplinary care led by an intensivist.

Answer: D
Studies showed a 30% reduction in intensive care unit stay when care was delivered by an intensivist-lead multidisciplinary team as opposed to an attending physician.

6.A nurse who is acting in a manner that respects and supports the client’s and family’s basic rights, values, and beliefs is functioning in which professional role?

a.Advocate
b.Caregiver
c.Critical thinker
d.Manager

Answer: A
See Box 7-3 for more description of advocacy in critical care. A nurse functioning in the caregiver role provides bedside care. A critical thinker evaluates all options and chooses the best response when faced with a dilemma. A manager coordinates care.

7.A nurse working in critical care would plan interactions with clients’ families based on the understanding that families most need

a.knowledge.
b.respect.
c.sleep.
d.spiritual support.

Answer: A
Studies consistently show that the family’s need for knowledge is consistent. While all options are valid, need-to-know is most important. Nurses tend to greatly underestimate their role in keeping families’ needs satisfied. Providing information from one consistent nurse is very valuable and helpful to most families.

8.A nurse working in the critical care unit would assess the client’s complexity by asking questions related to

a.ability of the client and family to make sound decisions.
b.effect of family, stress, and environmental factors on the client.
c.interplay of multiple medical problems on the current condition.
d.the client’s ability to use compensatory coping mechanisms.

Answer: B
Complexity is a client characteristic that assesses the intricate entanglement of two or more systems, such as physiologic, emotional, family, and environment. Option a refers to participation in decision-making, option c is not a client characteristic, and option d is resiliency.

9.The essential nurse competency that the critical care nurse uses when providing best care practices is

a.advocacy.
b.clinical inquiry.
c.clinical judgment.
d.systems thinking.

Answer: B
Advocacy is working on another’s behalf when that person is not capable of advocating for himself/herself. Clinical judgment is the reasoning used by a health care provider when delivering care. Systems thinking is using tools and knowledge to work within the interconnected health care system. Clinical inquiry is the ongoing process of questioning and evaluating practice, providing informed practice, and innovating through research and experiential learning. All are essential nurse competencies for the critical care nurse.

10. A critical care nurse understands that stressors affecting both the client and the client’s family include (Select all that apply)

a.disorientation.
b.fear.
c.immobility.
d.pain.
e.privacy.

Answer: A, B, C, D
Clients and their families have multiple stressors in the critical care environment. Lack of privacy is one of them as are the other four options.

Above image is a Quick Response (QR) code.
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

One Response to “TEST BANK”

  1. I am looking for test bank for “Rehabilitation of Nursing by Kristen Mauk.

Leave a Reply

 

Ping your blog